tisdag 20 maj 2008

Sänk politikers löner

När en person blir riksdagsman får den mycket hög lön.
I flertalet fall betydligt högre än vad personen hade innan. Dessutom betydligt högre än vad personen får efter tiden som riksdagsman, såvida inte personen lyckas hänga sig kvar i en tre fyra mandatperioder. Då får personen livstids pension, oavsett ålder.

Det här gör att en riksdagsman till varje pris försöker hänga sig kvar vid köttgrytorna. För att kunna hänga sig kvar måste valkretsen blidkas. Det innebär konkret att riksdagsmannen måste bedriva en politik som tydligt gynnar innevånarna i den egna regionen, med andra ord att så mycket bidrag och jobb som möjligt hamnar i det egna länet (valkretsarna är per län).

Eftersom flertalet riksdagsmän vill behålla sin höga lön blir det rena huggsexan.

Men vi har ju redan lokala politiker, borde inte riksdagsmän företräda nationen?
Visst, men om en riksdagsman skulle hävda nationella intressen så hävdar den att staten ska styra över det lokala samhället. Den politiker som ställer sig bakom sådant får gå tillbaka till jobbet som vårdbiträde.

Följden blir en successiv avveckling av staten.

Det är därför EU är så populärt bland politiker (till skillnad från allmänheten).
EU ger politiker den paradoxala möjlighet att blidka valkretsen genom att avveckla staten, samtidigt som bidragspåsen blir större. Att de samtidigt inrättar en ny storebror, en storebror som de inte kan påverka lika lätt, det undviker de bara att berätta. Förresten består ju den nya storebror av främmande makt, så det är ju nästan en invasion, och då blir politiker verkligen viktiga för att hålla fienden stången. Och eftersom väljarna har så lite kunskap om EU kan man smälla i dem vad som helst…

Är det bra eller dåligt?
Svårt att säga, men istället för en ny grundlag som stärker det lokala samhället, vore det billigare att avskaffa riksdagen och riksdagens spoilitiker. Ta in en konsult och gör en konstruktiv avveckling av staten, inte en populistisk som nu är fallet. Sedan kunde vi ha val till EU:s parlament och lokala val.

Alternativt ta bort riksdagsmännens pension, eller sänk deras löner.