söndag 11 maj 2008

Kasta sten på demonstranter

Jag kommer fortfarande ihåg bilden från ungdomskravallerna i Göteborg, där en polisman kastade gatsten på demonstranterna. Sedan var det någon polis som sköt demonstranter av misstag. Andra polismän låste in mängder av ungdomar utan att ha laglig grund, och utsatte ungdomarna för direkt lagvidrig behandling. Allt för att någon utländsk dignitär skulle komma. Verkligt omdömesgillt.

Nu vill Bodström att den omdömesgilla polisen ska kunna döma människor. Utan att någon förundersökning ens genomförs. Det verkar tryggt och bra för den enskilde medborgaren.

Ska kanske 'stening' tom ingå i polisens arsenal av möjliga straff?

Nä, problemet Bodström har är att Polisen inte låter sig styras. Vi har regionala självstyrande polismyndigheter och på toppen en paraplyorganisation (RPS) utan befogenheter som ska fungera som länk mellan en regering och Polisen.

Montera ner RPS eller de självstyrande polismyndigheterna. Det är onödig och dubbel administration. Tvinga polismännen att ta flera ärenden efter varandra utan att åka in och pekfingerknacka rapporter emellan, ge dem modern IT-utrustning (ta risken att polisen stjäl dem) Inrätta en ny polisiär kunskapsorganisation som inte tittar så mycket på sannolikheter utan utgår från polisiär metodik.

Det går att göra mycket...