söndag 10 januari 2010

Affären Saab - de lydiga svenskarna

Affären SAAB består av ett antal komponenter:

1)Ett politiskt beslut från både sossar och moderater om att företag ska formas av marknadens krafter utan påverkan av staten - då mår företagen bäst. Därför såldes SAAB och VOLVO.

2)SAAB har gått med förlust – länge. Men eftersom det är en nationell ikon har våra politiker inte vågat besluta om att sluta subventionera SAAB med skattepengar.

3)Krisen – när krisen knackade på dörren gick bilindustrin in i väggen. Då började övriga länder stödja sin bilindustri. Utom Sverige, som hade sålt sin bilindustri av politiskt ideologiska skäl. Och i USA – liberalismens högborg - betraktades inte SAAB som särskilt skyddsvärt eftersom amerikanska jobb inte stod på spel.

4)Den svenska modellen gör det billigt att lägga ner verksamhet i Sverige sett ur ett internationellt perspektiv. Svensk arbetsmarknad bygger på att företag och fack ska förhandla om villkor vid en nedläggning. Eftersom facken och företagen antas behöva förhandla också om andra fall i Sverige skapar det förhandlingspositioner för parterna. Men när man sålt SAAB till ett multinationellt företag har svenska facket inget att säga till om. Utanför Sverige har arbetarna fasta avtal som tvingar företaget att betala ett antal månadslöner vid nedläggning. I Sverige ersätts det med fackliga förhandlingar, därför är det billigare för multinationella företag att lägga ner verksamhet i Sverige än verksamhet i andra länder.

Slutsatser

Det hela är ett politiskt skådespel för att kunna backa ur SAAB utan att behöva ta konsekvensen i form av förlorade röster. Och det var sossarna som tog initiativet, dvs de bokstavstroende nyliberaler som brukar avsluta sina partimöten med att sjunga ett par verser ur Internationalen.

Det hela är också en manifestation av att Sverige tror att vägen till framgång är att vara världsmästare i nyliberalism. Vi går i bräschen och säljer ut allt vi kan. Övriga länder pratar i sådana termer men agerar i protektionistisk riktning. Det medför att Sverige sakta men säkert plundras. De främsta förespråkarna för inriktningen som leder till denna plundring är ett antal extrema nationalekonomer som fått alldeles för stort inflytande. Observera att deras modeller aldrig klarat att förutsäga ens de allra största händelserna i ekonomin – krascherna. Det säger en del om dessa ekonomers tillförlitlighet.

Vi måste sluta att lyda, sluta att blint tro på auktoriteter. Det kommer ingen riddare på vit häst och återställer folkhemmet. Det är bara ditt eget engagemang i ”dina” frågor som kan åstadkomma en förändring. Varje riddare i skinande rustning på vit häst har en baktanke med att låtsas vara din frälsare, det finns en anledning till att han pratar om dina intressen istället för att prata om sina egna intressen. Den bästa företrädaren för dig är du!!


DN

Svd