söndag 13 januari 2008

Osaklig genusforskare

I en artikel i DN beskriver professorn Anita Göransson resultatet av sin forskning.

Tyvärr finns det underligheter i framställningen av huvudresultaten, underligheter som gör att man ställer sig frågor om forskningens saklighet.

Vi har två huvudresultat: På en övergripande nationell nivå kan numera skillnaden mellan kvinnors och mäns tillgång till makt snarast beskrivas som subtil men systematisk. När könsfördelningen skall nå minst 40 procent för vartdera könet för att betraktas som jämställd, är det dock alltid kvinnorna som har den lägre andelen, aldrig männen. En närmare undersökning visar samtidigt på dramatiska skillnader mellan olika yrkesområden, mellan olika nivåer i samhället och efter vilken huvudman eller sektor verksamheten tillhör.


Hoppsan! Det inlägget var varken särskilt klart eller stringent vilket man bör kunna kräva av en person anställd av samhället för att föra kunskapsläget framåt.

Jag tolkar texten som att forskningen visar på stora skillander mellan samhällets olika delar vad gäller könens "tillgång till makt", men att kvinnor alltid har lägre tillgång till makt än män.

Vad som menas med "tillgång till makt" definieras aldrig i artikeln. Tvärtom tycks författaren variera definitionen relativt olika delar av det empiriska materialet så att kvinnor alltid framstår som den förfördelade parten, oavsett numerär och position.

Det är iof inte oväntat att en professor i genusforskning gör sitt bästa för att förmedla en bild av samhället där behovet av nämnda professur är stort.

Fast ska vi verkligen betala för sånt här med offentliga medel?

fredag 4 januari 2008

För höga priser på skivor

Den lagliga nedladdningen ökar, samtidigt som skivförsäljningen rasar.

Jag hävdar att den minskande skivförsäljningen till större delen beror på de höga priserna på skivor. Resultaten i artikeln styrker den tesen. Att ladda ner enskilda låtar kostar mindre än att köpa en hel skiva svindyrt där hälften av låtarna är kass.

Skivbolagen vill inte sänka sina priser utan påstår istället att den illegala nedladdningen orsakar minskningen i försäljning. Dvs de vill arrestera sina kunder...
Smart drag. Lite som kyrkan gjorde under medeltiden, efter en tid i stupstocken så kanske tonåringarna snällt betalar de svinhöga priserna.

Men det hjälper nog inte.
Fast kanske kan direktörerna få behålla sina höga löner om de lyckas övertyga regeringen att näringen ska få bidrag för att kompensera bortfallet från de hemska tonåringarna.

Dvs det verkar vara deras strategi för att slippa sänka priserna till en mer rimlig nivå.

Håll dig utanför detta staten!!

torsdag 3 januari 2008

Jämtins moderliga kampanj

I en artikel skriver Karin Jämtin om att vi borde släcka ner ljusen i Stockholm som en "manifestation".

Argumenten verkar en smula oklara, men det handlar tydligen om att vi ska manifestera behovet att spara energi.

Tanken verkar spännande, inte minst som våra elbolag numera agerar på en internationell marknad och säljer överskottsproduktionen till länder utanför Sverige.
All el som produceras säljs. Så om vi släcker ljusen kanaliseras elen över till andra konsumenter i andra länder.

Vad får det hela för verkan då?

Och behöver hushållen verkligen spara på el?
Vore det inte bättre om hushållen minskade användningen av t.ex. villaolja (för de högavlönade kommunpolitiker som har råd att bo i villa) och istället gick över till den renare vattenkraften?

Om hushållen i Stockholm inte bara skulle delta i en manifestation, utan manifestationen skulle få mer långsiktig effekt på Stockholmarnas elkonsumtion så att de skulle spara el generellt, minskade verkligen miljöeffekterna då?

Särskilt med tanke på att Stockholm sålt sitt elbolag till en multinationell aktör som säljer all överskottsenergi till andra länder.

Om all el som produceras säljs blir effekterna av sådana konsumentaktioner noll.

Fast Fru Jämtin framstår förståss i god dager, en moderlig kvinna som månar om det lilla. Och då spelar det ju ingen roll om hon samtidigt framstår som okunnig.
Mödrar ska ju låta känslorna väga mer än förnuftet. Fast vanliga mödrar har ju inte så mycket betalt...

onsdag 2 januari 2008

Förbjud hundar i stan

Till nyår kommer varje år artiklar där hundägare upprörs över att deras älsklingar blir rädda för raketer och kräver förbud.

Men hallå, städerna är faktiskt till för människor och mänskliga aktiviteter. Om hundar störs av mänskliga aktiviteter bör man undra om hundarna är på rätt plats.

Sen kan man fundera på om det verkligen är raketerna som är problemet när hunden visar tecken på neuroser. Det kanske är fel på ägaren?

Fast visst blir också människor skadade. Ungdomar springer fram till icke briserade pjäser och tittar ner i kanonröret...
Var är föräldrarna?! undrar jag då. Själv fick jag en grundlig skolning av mina föräldrar, och sen kompletterade jag på egen hand via sunt förnuft. Kanske är det så att korkade människor alltid kommer att skada sig. Ingen lag kan skydda mot dumhet.