torsdag 5 februari 2009

Det dolda motivet

I artiklar presenteras regeringens uppgörelse kring kärnkraften. Det behövs en utbyggnad av svensk kärnkraft anser bla svenskt näringsliv med argumentet att energikostnaderna är en tung kostnadspost för den elintensiva industrin.

Här missar man något centralt! Att energikostnaderna är höga beror inte på att det är BRIST på energi i Sverige, utan på att den energi vi producerar säljs på en internationell öppen marknad. Om inte svenska industrier har råd så finns det andra länders industrier som kan betala.

Såvida inte svenska kärnkraftverk ska mätta hela den europeiska marknaden så lär priserna inte sjunka för att vi bygger fler kärnkraftverk.

Vad är då det egentliga motivet?
Dels handlar det nog dessvärre om bristande kunskap. Våra politiker och vårt näringsliv lever kvar i en situation som fanns för trettio år sedan.

Svensk industri gillar förståss också utsikten att få inkomster från att bygga högteknologiska anläggningar.

Men våra politiker har också ett annat motiv. Den största svenska aktören på den öppna elmarknaden är Vattenfall, till 100% ägt av svenska staten. Vinsterna från Vattenfall går rakt in i statskassan. Det är rena guldgruvan. Redan idag exporteras stora mängder el, och ju mer el som kan säljas utomlands, desto större vinster för staten. Fler kärnkraftverk ger större export och mer klirr i statskassan.

Fast de kanske har rätt. Om vi ska kunna finansiera riksdagspolitikernas livstids pensioner på direktörsnivå så behöver vi förstärka statens inkomster…

DN1
DN2
SVD